ثبت نام

مراسم تشییع پیکر زنده یاد مصطفی کمال پورتراب برگزار شد

photo_A49A5E6F
ب

مراسم تشییع پیکر زنده یاد مصطفی کمال پورتراب برگزار شدphoto_A49A5E6F

پارس نوا: مراسم تشییع پیکر زنده یاد مصطفی کمال پورتراب، استاد موسیقی ایران صبح امروز با حضور اهالی موسیقی، شاگردان وعلاقمندان وی از مقابل تالار وحدت برگزار شد.

مراسم تشییع پیکر زنده یاد مصطفی کمال پورتراب، استاد موسیقی ایران و نایب رئیس شورای عالی خانه موسیقی صبح جمعه با حضور چهره های شاخص و مسئولان فرهنگی، هنرمندان موسیقی، شاگردان وعلاقمندان وی از مقابل تالار وحدت برگزار شد.

در ابتدای این مراسم دکتر محمد سریر، رئیس هیئت مدیره خانه موسیقی در جایگاه حاضر شد و گفت: استاد مصطفی کمال پورتراب از جمله هنرمندانی بودند که به معنا و مفهوم واقعی کلمه می توانیم نام استاد را برای وی به کار گیریم. او شاگردان زیادی داشت که هم اکنون این شاگردان به عنوان استاد فعالیت خود را در عرصه موسیقی ادامه می دهند.

استاد پور تراب نمادی از کوشش و بهره گیری از زندگی بود

وی افزود: وسعت دانش و تجربه به همراه حافظه قوی یکی از ویژگی های منحصر به فرد زنده یاد کمال پورتراب بود که برای همه ما آموزنده است. او علاوه بر تسلط بر موسیقی ملی و موسیقی جهانی در حوزه شریعت، مبانی دینی، ریاضی، ادبیات و حتی کاربرد کامپیوتر تجربه های گرانبهایی داشت. او هنرمندی بود که با تمام توان خود برای اعتلای هنر موسیقی تلاش کرد و به اعتقاد من نمادی از کوشش، تلاش و بهره گیری از فرصت های زندگی بود که تا آخرین ساعات گرانبهای خود به آن توجه می کرد.

رئیس هیئت مدیره خانه موسیقی در ادامه گفت: زنده یاد پورتراب همیشه نگران شاگردانش بود. وی هنرمندی بود که همواره به داشتن شاگردانش افتخار می کرد و عشق او در آرزوی سرافرازی کشور و مردم یکی از نکاتی بود که هیچ گاه آنها را فراموش نخواهم کرد. موفقیت شاگردانش دلمشغولی همیشگی ایشان بود. امیدوارم جوانان و ما هنرمندانی که در سال های دور افتخار شاگردی در مکتب وی را داشتیم از داشته های این هنرمند پند گرفته و استفاده کنیم و بتوانیم از این آموزه ها برای ادامه دادن ارزش های ایشان استفاده کنیم.

بزرگترین خصلت استاد پورتراب بخشندگی است بود

در ادامه نازنین جلالی فراهانی، از شاگردان زنده یاد مصطفی کمال پورتراب پشت تریبون قرار گرفت وگفت من در مدتی شاگرد آقای پورتراب بودم وهنوز خودم را شاگردشان می دانم. در این مدت بالغ بر ده سال که در خدمت شان بودم، همه زندگی ام را و در دجه اول تمام یافته های علمی ام را مدیون ایشان هستم.

جلالی گفت: همیشه از بخشندگی ایشان همه جا صحبت شده و فکر می کنم همه این را می دانند. مهمترین عنصر وجودی آقای پورتراب یکی تلاش ومطالعات علمی شان و دیگری بخشندگی ایشان بود. تا زمانی که زنده بودند اساتید مختلف و خانه موسیقی همیشه در کنار ایشان بود و تنها و محکم ترین حمایت کننده استاد پورتراب بود. ایشان به افراد زیادی کمک کردند که امروز در میان ما هستند و همه از خصلت بخشندگی ایشان به خوبی با خبریم.

نازنین جلالی در پایان سخنانش گفت: سال گذشته زمانی که زمین خوردند و دستشان دچار شکستگی شد از من و شاگردشان آقای شیخی خواستند که هیئت امنایی با حضور خانه موسیقی تشکیل شود و افرادی را اعم از خانه موسیقی و وزارتخانه و غیره را انتخاب کردند و فرمودند تمام سرمایه های معنوی ام اعم از کتاب ها وساز ها در راه موسیقی، متعلق به خانه موسیقی و جامعه موسیقی است و از اینها باید برای جامعه موسیقی بهره برداری شود.

در ادامه گروه کر ارکستر سمفونیک تهران به رهبری رازمیک اوحانیان و پیانوی نیلوفر بدرکوهی قطعه ای کلاسیک را در سوگ استاد مصطفی کمال پورتراب اجرا کردند.

پورتراب معلم پنهان و آشکار اهالی موسیقی بود

سپس اسماعیل تهرانی (رهبر ارکستر شهر تهران) در جایگاه حاضر شد و به بیان خاطراتی از استاد پورتراب پرداخت. تهرانی در سخنانش گفت: تمامی ما انسان ها از بدو تولد تحت تاثیر دو معلم هستیم، اول معلم آشکار و دوم معلم پنهان که معلم پنهان همان خانواده و جامعه هستند و معلم آشکار همان معلم مدرسه و دانشگاه است که مصطفی کمال پورتراب تنها کسی بود که هر دو نقش را برای همه ما هنرمندان به خوبی بازی کرد.

این آهنگساز و از شاگردان زنده یاد پورتراب گفت: او هم معلم پنهان و هم معلم آشکار بچه های موسیقی بود و این ویژگی بزرگی است که ما در کمتر کسی آن را مشاهده کردیم. بنده به سهم خودم می توانم بگویم که تمام اهالی هنر موسیقی شاگرد ایشان بودند بنابراین به تمام اهالی هنر فقدان وی را تسلیت می گویم.

با اندیشه پورتراب وداع نکنیم

در ادامه سید عباس سجادی(مجری) از حمیدرضا نوربخش(مدیرعامل خانه موسیقی) برای سخنرانی دعوت کرد. نوربخش در ابتدای سخنانش گفت: این لحظات چقدر سخت است که باید با یک استاد واقعی، کسی که برای همه ما پشت و پناه، حامی ومعلم بود وداع کنیم. امروزخواستم که از طرف شورای عالی خانه موسیقی و از طرف استاد شجریان عزیز، رئیس محترم شورای عالی خانه موسیقی- که همین لحظه برای ایشان آرزوی سلامتی داریم- خدمت جامعه موسیقی و خانواده محترم استاد پورتراب عرض تسلیت داشته باشم.

نوربخش گفت: ما شخصیتی را از دست دادیم که بی نظیر وکم نظیر بود. کسی که این توفیق را داشت که بیش از هفت دهه از عمرش را معلم باشد و تا آخرین لحظات عمرش این معلمی را داشت و در هر جلسه ای که حضور پیدا می کرد سعی می کرد برای اطرافیان آموزنده باشد. ایشان هیچ وقت از آموختن عار نداشت و با همه بزرگی و استادی اش این را عار نمی دانست که چیزی را از یک جوان یاد بگیرد و این را بیان می کرد و از آن فرد تشکر می کرد.

نوربخش در بخش دیگری از سخنانش گفت: بزرگترین خصلتی که استاد پورتراب داشتند بخشندگی ایشان بود و هیچ دلبستگی به دنیا و ظواهر دنیا نداشتند. تمام کلاس هایی که داشتند بطور رایگان تدریس می کردند و حتی در صورت نیاز به شاگردانشان کمک هم می کردند. شنبه گذشته که در خدمت ایشان بودم صحبت ها ونصایحی داشتند و باز برای هر نوع همکاری اعلام آمادگی کردند. در انتخابات خانه موسیقی با انگیزه و شور کاندیدا شدند و خودشان را در معرض رای گذاشتند و این خصلت کمی نیست.

مدیرعامل خانه موسیقی در ادامه گفت: استاد پورتراب در جلسات شورای عالی با اینکه از نظر سنی از همه بزرگتر بودند، ریاست شورا را به استاد شجریان سپردند و گفتند چون ایشان شخصیتی است که بسیار کارسازتر وموثرتر هستند.

نوربخش در ادامه با اشاره به کسانی که همواره در کنار زنده یاد پورتراب بودند گفت: باید چند تشکر کنم از کسانی که در این سال ها و بعد از فوت همسر استاد پورتراب که تنها شده بودند به ایشان خدمت می کردند. افراد وفاداری با صفا و صداقت در کنار ایشان بودند. یکی از این افراد خانم نازنین جلالی هستند که من در این سال ها شاهد بودند استاد پورتراب از ایشان راضی بودند و مانند یک دختر که مراقب پدرش است از استاد مراقبت می کردند. آقایان دکتر پویان آزاده، فرشاد شیخی هم از همین افراد بودند که در کنار استاد پورتراب حضور داشتند.

نوربخش در پایان گفت: همچنین آقای حمیدرضا عاطفی، معاون محترم اجرایی خانه موسیقی وپژوهشگر گرامی از کسانی بودند که همواره در کنار آقای پورتراب همواره حضور داشتند. امیدوارم خداوند روح استاد پورتراب را قرین رحمت قرار دهد و ما با پیکر پورتراب وداع کنیم و با اندیشه پورتراب وداع نکنیم که او دانشمند و پژوهشگر و جویای علم و هنر و منادی وحدت بود.

پورتراب در کسوت معلمی هر آنچه داشت می بخشید

در ادامه داود گنجه ای، عضوشورای عالی و هیئت مدیره خانه موسیقی در جایگاه سخنرانی حاضر شد و به نقل خاطره ای از دیدارهایش با استاد پورتراب پرداخت. گنجه ای در بخشی از سخنانش گفت: یکبار ایشان سرزده به همراه آقای عاطفی به منزل ما آمدند از همسرم تشکر کردند و گفتند از اینکه از داود من مراقبت می کنید متشکرم و گویا من هم مانند فرزندان ایشان بودم. بعد از این صحبت ها با هم همنوازی ویولن و پیانویی داشتیم.

گنجه ای در ادامه با اشاره به ویژگی های اخلاقی پورتراب گفت: در کسوت معلمی آنچه را که داشت می بخشید. ایشان هیچوقت حتی یک ریال تقاضای پول یا وام نکرد اما سازش را به کسی بخشید که فکر می کرد حقش در یک جشنواره ضایع شده است. ایشان بسیار راحت از دنیا رفت.

وی افزود: استاد پورتراب همیشه خوب و سالم زندگی کرد و همیشه از خواهر برادرشان یاد می کرد که اینها را بزرگ کرده اند. آقای پورتراب در حین عشق و انجام وظیفه درگذشت. ایشان همیشه توصیه می کرد در خانه موسیقی نباید اختلافات زیاد باشد که مبادا کسانی سو استفاده کنند.

گنجه ای در پایان سخنانش برای سلامتی محمدرضا شجریان، رئیس شورای عالی خانه موسیقی آرزوی سلامتی کرد.

استاد پورتراب از نسل شکوهمند، با معرفت و عزتی بالا بود

در ادامه مراسم، شهرام ناظری(خواننده پیشکسوت موسیقی ایران) در جایگاه حاضر شد و گفت: من از جمله هنرمندانی بودم که در طول این ۳۷ سال به صورت انفرادی فعالیت می کردم و عضو هیچ دسته و گروهی نبودم و حتی در بسیاری از جلساتی که حضور پیدا می کردم به دلیل انرژی های منفی که از این برنامه ها دریافت می کردم ترجیح می دادم حضور آنچنانی در ماجرا نداشته باشم اما وقتی که استاد پورتراب را می دیدم عشق می کردم و از او انرژی مثبت می گرفتم. او یکی از امیدهای من در موسیقی بود که متاسفانه از دنیا رفت.

شهرام ناظری گفت: نسل استاد مصطفی کمال پورتراب نسل شکوهمندی بود که از معرفت بالا و عزت طبع بزرگی برخوردار بودند، او هنرمند بسیار بزرگی بود که ای کاش قدر او را بیشتر می دانستیم. کاش کاری می کردیم که از معرفت استاد و شکوهمندی وجود ایشان درس بگیریم. ای کاش ذهن های کوچک را کنار بگذاریم و مثل این هنرمند همواره به پندآموزی توجه کنیم اما هیچ وقت این کار را نمی کنیم و هر روز بدتر می شویم. استاد مصطفی کمال پورتراب یکی از کسانی بود که من عاشقش بودم و وقتی او را می دیدم روحم شاد می شد و از او انرژی می گرفتم.

شهرام ناظری در پایان سخنانش قطعه آوازی با شعر مولانا به یاد استاد مصطفی کمال پورتراب خواند و سپس پیکر استاد پورتراب روی دست علاقمندان تشییع و برای خاکسپاری به قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) منتقل شد.

منبع: خانه موسیقی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *